FANATIC   |  F2   |  TABOU   |  GAASTRA   |  MAUI SAILS   |  SIMMER   |  VANDAL   |  GAASTRA KITE   |  UNIFIBER   
Nákupní košík

Nakupni kosikCelkem 0 Ks
Cena
0 Kč
Cena 0 €
SkupinyVýrobci
Foiling
Windsurfing
» SDM
- RDM
- Příslušenství
Kitesurfing
SUP
Trapézy
Doplňky a příslušenství
Oblečení


Aktuálně

Stará se o vás

Pavel Šeba
SKYPE: Skype Me
Email: surfcentrum@fanatic.cz




Všeobecné informace




Počasí a webkamery




  HOME » Stěžně » SDM
GA-Sails - Stěžeň Gaastra SDM 30% 490/29 Constant
 
Kód: 04112
Záruka: 24 měsíců
Výrobce: GA-Sails

Naše cena: 4 250 Kč s DPH
Běžná cena: 5 950 Kč
Sleva: 1 700 Kč
Naše cena: 173 € s DPH
Běžná cena: 243 €
Sleva: 69 €
ks koupit
 
Odeslat odkaz známému emailem


Obsah Carbonu30 %
Průměr:SDM
Délka:490 cm
Tvrdost (IMCS):29
Ohybová charakteristika:Constant curve
Váha:3,20 kg
Kategorie:freeride





SDM stěžeň

Top materiály, nízká hmotnost a blesková odezva - to jsou hlavní přednosti špičkových stěžňů Gaastra. Hi-Tech pre-preg technologie zaručuje nekompromisní výkon, instantní akceleraci a perfektní ovladatelnost i v top end podmínkách.

Nové 30% SDM mají redukovaný průměr v střední části pro snazší strojení. Zesílena byla rovněž tloušťka stěny, což v kombinaci s dalšími technologickými detaily má velmi pozitivní vliv na životnost stěžně. To vše přitom za velmi příznivou cenu. Výkon a dynamika nových stěžňů jsou zárukou dokonalé funkčnosti celého GA oplachtění.

E.N.I.R. - Gaastra exclusive technology

Všechny nové stěžně od sezóny 2017 používají novou exkluzivní technologii Electro Nanofiber - E.N.I.R. Díky této technolofii jsou stěžně o 20 % odolnější vůči mechanickému poškození, či zlomení. Nové stěžně jsou tak nejen lehké, ale zároveň mají delší životnost.

IPS - Invisible Polyamid Surface

Technologie využitá na všech Gaastra stěžních. Jde o neviditelný polyamidový povrch nanesený za pomoci patentované technologie Prepreg Force Tank, který posouvá odolnost a pevnost stěžně na novou úroveň.

Polyamidový povrch zabraňuje oděru stěžně např. cambery a zároveň minimalizuje tření při přehazovaní plachty, takže je rotace mnohem hladší a plynulejší.

 

GA bend characteristic - Constant Curve

Gaastra plachty byly doposud spojeny se stěžni s ohybovou charakteristikou Hard Top. Od sezóny 2017 došlo k přechodu na  tzv. constant curve stěžně. Saildesigner Gaastry Peter Munzlinger v rozhovoru pro časopis Surf-magazin vysvětluje proč ke změně došlo a co to přináší pro stávající i nové zákazníky.

Surf: Petře, Gaastra dlouhou dobu používala hard top stěžně, což znamená, že se horní díl stěžně méně ohýbá. Proč jste se nyní rozhodli pro změnu?

Peter: Je to, tak, používali jsme hard top stěžně dlouhou dobu. Nejprve bych rád vysvětlil, o co vlastně jde. K určení ohybové charakteristiky stěžně se používá systém, kdy je stěžeň upevněn na obou koncích a doprostřed je zavěšeno závaží o hmotnosti 30 kg. Poté je změřen průhyb stěžně v jeho čtvrtině, polovině a ve třech čtvrtinách. Constant curve, jak už název napovídá, je charakteristika, kdy je průhyb stěžně v obou polovinách stejný. U našich stěžňů (hard top)byl průhyb v horní části menší, takže horní část plachty byla tužší. Tento koncept jsme převzali od dřívějšího designéra plachet Gaastra Barryho Spaniera. Stěžně i plachty fungovaly velmi dobře, celé oplachtění bylo velmi komfortní při jízdě. V posledních letech jsme své stěžně modifikovali a pomalu je posouvali blíže k charakteristice constant curve. V roce 2015 jsme se rozhodli u 100% závodních SDM stěžňů přejít kompletně na constant curve, protože slalomové plachty již narazily na limity dané použitím hard top stěžňů.

Testování GA stěžňů

Surf: Co bylo tím limitujícím faktorem?

Peter: Constant curve stěžně pro mě otevírají nové možnosti, jak posunout vývoj plachet dále. S hard top stěžni bylo například velmi obtížné navrhnout plachtu s plnějším profilem ve spodní části, protože měkčí spodní část stěžně měla vždy tendenci posouvat část profilu mimo. Naše plachty pro sezónu 2017 mají harmoničtější a plnější profil ve spodní části plachty. Díky tomu jsme dosáhli vyššího výkonu plachet a také vyšší top speed. Přechod na constant curve stěžně plachtám jednoznačně prospěl, výsledky našich slalomových plachet Vapor v posledních 2 letech hovoří za vše. Proto jsme se rozhodli od sezóny 2017 posunout celou kolekci Gaastra plachet na constant curve stěžně. Vedlejší výhodou je skutečnost, že constant curve stěžně jsou nejrozšířenější mezi všemi značkami, takže zakoupení plachet Gaastra pro surfaře, kteří doposud používali jinou značku a vlastní constant curve stěžně bude zcela bez problémů.

Surf: Ovlivňuje změna všechny plachty, od wave plachet k závodním? Co změna v praxi znamenala? Pro design tým to znamenalo předělat všechny plachty, je to tak?

Peter: Ano, museli jsme přepracovat celou kolekci plachet na constant curve. V praxi to znamenalo modifikovat komínky u všech plachet. Plachty bychom upravovali tak jako tak, ale změna stěžňů vyžadovala pochopitelně mnohem více práce. Úsilí se však rozhodně vyplatilo. Feedback od našich prodejců, surf center, týmových jezdců i zákazníků je velice pozitivní. Takže jsme s novou řadou plachet pro sezónu 2017 velmi spokojeni.

Peter MunzlingerSurf: Na co by měli zákazníci Gaastry dát pozor? Co použití starších hard top stěžňů v nových plachtách? Jak to funguje?

Peter: Jak jsem již zmínil, ta změna nepřišla skokově, ale postupně jsme plachty i stěžně posouvali směrem ke constant curve. Takže finální změna není nijak radikální. V zásadě se dá říci, že nové plachty fungují i se staršími hard top stěžni bez problémů. Obráceně (použití nových stěžňů do starších plachet) je to problematičtější.

Takže shrnuto – nové plachty se staršími stěžni fungují dobře, starší plachty s novými stěžni mohou mít potíže?

Peter: Přesně tak. Použití constant curve stěžňů ve starších plachtách Gaastra zhoršuje přehazování plachty, zvláště u bezcamberových plachet. U plachet s cambery není rozdíl tak markantní, neboť rozdílný tlak na cambery lze snadno upravit. Ještě bych chtěl zmínit, že některé specifické plachty, jako jsou Vapor, freestyle, či wave plachty jsou citlivější na použití správného stěžně než freeride plachty, které jsou více tolerantní k použitému stěžni. Samozřejmě doporučujeme v ideálním případě použít do plachet originální Gaastra stěžně, ale u freeride plachet je možné bez problémů použít i constant curve stěžně jiných značek.







© 2011 - 2024 Surfcentrum Všechna práva vyhrazena    ||    WebDesign, e-SHOP & hosting by 1K Design! Reklamní předměty
Reklamní plachty Reklamní propisky, reklamní tužky Zboží pro domov Partneři